Jornades de debat i formació sobre model democràtic

L’Assemblea Territorial de la CUP a Ponent i la CUP d’Alfés, us convidem a una jornada de debat oberta a entitats, associacions, veïns, veïnes i a tota persona interessada en el projecte de la CUP el proper 18 de maig a Alfés. Ens hi aplegarem per a parlar de participació ciutadana amb diferents persones que, des de diferents experiències de govern als seus ajuntaments, han posat en pràctica mecanismes de participació ciutadana basats en el model de democràcia que defensa la CUP.

En un context social i polític caracteritzat per un allunyament cada vegada més gran dels centres de decisió dels ciutadans a qui van dirigides les actuacions polítiques i socials, s’ha consolidat la cultura de la democràcia delegada basada en la reducció dels nostres drets polítics a la tria d’uns representants escollits en les diferents eleccions.

Però la democràcia és molt més que anar a votar cada certs anys diversos paquets d’opcions polítiques. La democràcia real hauria de permetre’ns decidir dia a dia el model de societat que volem i, en aquest context, els ajuntaments com a institucions més pròximes a la ciutadania, han d’aprofitar les eines que tenen a l’abast i practicar una manera de governar basada en el reconeixement del paper inevitablement central de la població en la política, establir els mecanismes de participació adients i reforçar aquelles dinàmiques que facilitin l’activació i la implicació de la gent en els diferents àmbits d’acció.

La innovació, l’experimentació, les experiències participatives, l’accés a la informació, l’autoorganització, el protagonisme de la gent, la transparència, la pedagogia de la participació, la dinamització del teixit associatiu, la cogestió d’equipaments, la corresponsabilitat de les decisions i, en definitiva, la radicalitat democràtica i la participació ciutadana.

   PROGRAMACIÓ:

   10.00h Introducció i marc teòric

Mariona Lladonosa. Tècnica en participació ciutadana i membre de la CUP de Lleida. Ens donarà les bases teòriques necessàries per a entendre què és i quina importància té a dia d’avui la participació ciutadana. Ens parlarà del model de democràcia que defensa la CUP.

Esther Sancho. Advocada i cap de llista a les eleccions municipals per la CUP de Lleida. Ens parlarà dels aspectes jurídics bàsics que relacionen participació ciutadana i ajuntaments. El marc legal en què es mouen els consistoris, possibilitats i limitacions, reglaments de participació, ROMS...

11.30h Experiències participatives i aprofundiment democràtic

Galder Olibares, ANV, BILDU. Ex-alcalde d’Igorre (Arratia-Nerbioi, Bizkaia) per ANV. Va ser alcalde d’Igorre per ANV durant l’anterior legislatura, el primer que no era del PNV des de la fi del franquisme i l’iniciador de tot el tema de la participació ciutadana al municipi: plens quinzenals, pressupostos participatius, etc. No va poder presentar-se a la reelecció a causa de la il·legalització del partit per part del Tribunal Suprem espanyol el setembre del 2008. Actualment, el govern municipal de Bildu a Igorre amb qui Galder Olibares col·labora, continua desenvolupant, ampliant i millorant tots aquests mecanismes de participació. 

 Robert Sabater, CUP. Regidor de participació ciutadana de Viladamat (Alt Empordà). Viladamat és un petit municipi rural de l’Alt Empordà on la CUP, al capdavant del govern des de les passades eleccions municipals, ha estat treballant una participació ciutadana basada amb les Assemblees de Poble i les consultes populars. Robert Sabater, regidor de participació, ens n’explicarà la seva experiència. 

 Lluc Pelàez, CAF. Alcalde i responsable de participació del Figaró-Montmany (V. Oriental). La Candidatura Activa del Figaró, formació independent d’aquest municipi del Montseny, ha sabut crear amb encert un marc popular que ha permès i ha incentivat la participació ciutadana durant més de deu anys de govern municipal. Les Consultes Populars, els Consells de Poble, els Nuclis d’Acció Participativa (NIP’s), la Comissió Permanent de Participació Ciutadana...  

 Jordi Colomer, CUP. Gerent‘societat municipal de serveis ambientals’ d’Arenys de Munt (Maresme). La CUP d’Arenys de Munt fou la impulsora de la primera Consulta per la Independència que donà peu a l'onada de Consultes Populars celebrades al País. Al govern des de les passades municipals, la CUP ha treballat per l’aprofundiment democràtic engegant diversos processos participatius . Jordi Colomer, ambientòleg especialista en gestió de serveis públics, és l'actual responsable del procés participatiu iniciat al municipi per tal de millorar el sistema de recollida de residus.